Transportfiets lakken

Vragen, discussies en info over transportfietsen.
Jos1985
Berichten: 21
Lid geworden op: 12 jan 2015, 10.49

Re: Transportfiets lakken

Bericht door Jos1985 »

Heb jij inmiddels al een keuze gemaakt voor de toe te passen techniek?
Joebar
Berichten: 40
Lid geworden op: 17 feb 2015, 00.17

Re: Transportfiets lakken

Bericht door Joebar »

Ja Jos,

Nadat ik alles tot op het metaal blank heb gemaakt heb ikhet eerst goed ontvet daarna in de ijzermenie gezet twee lagen en vervolgens 3 lagen lak met de kwast (zwart hoogglans van de karwei) de kwaststreken trekken mooi glad weg ik zit alleen nog even te twijfelenen of ik er nog blanke lak overheen zet.
Als hij helemaal klaar is plaats ik wel een foto in deze rubriek.

Mvg johan.
Gebruikersavatar
Jeroen Zuiderwijk
Berichten: 1755
Lid geworden op: 24 okt 2014, 12.59
Locatie: Leiden
Contacteer:

Re: Transportfiets lakken

Bericht door Jeroen Zuiderwijk »

Ten eerste zou ik zelf een fiets nooit meer blank strippen. De originele lak en menie zijn vele malen beter dan wat je er ooit op aan zal brengen. Alleen plekken behandelen waar de verf er echt af bladert. En latere lagen die niet goed hechten er wel afhalen.

Wat voor lak daarna aan te brengen, ik ben er zelf nog niet over uit. In ieder geval zeker niet: hammerite. Hier heb ik rampzalige ervaringen mee. Mijn bakfiets die buiten staat ziet er naar 2 jaar uit alsof hij 50 jaar buiten heeft gestaan. Afbladerende verf overal, roest er onderdoor weg. Daarbij had ik het metaal blank geschuurd, en volgens hammerite hoefde er geen grondlaag op, dus ook niet gedaan. Het kostte circa 5 lagen om een goede dekking te krijgen, soms nog meer. Het duurde maanden voor ik mijn nagel er niet meer in kon zetten, de verf bleef gewoon zacht. Ook niet gek, want de verf lagen waren behoorlijk dik voordat ik er niet meer doorheen kon kijken.

Daarna heb ik een verf op alkydhars basis gebruikt, gekocht bij een professionele verfwinkel. Deze verf droogt niet. Aangebracht in een dunne laag, en alleen de buitenkant werd niet meer plakkerig. Na een maand kon ik nog steeds mijn nagel erin zetten. Toen bleek dat daaronder de verf nog steeds vloeibaar was. Uiteindelijke heb ik de verf gestript, en overnieuw begonnen. N.b. hierbij had ik menie als ondergrond gebruikt.

In beide gevallen de ondergrond goed geschuurd, schoongemaakt met wasbenzine, en zonder aan te raken geverfd. De verf had ik van te voren goed gemengd. En desondanks voor zover ik het weet alles goed te hebben gedaan, zulke slechte resultaten. Dus ik ben nog steeds op zoek naar iets dat gegarandeerd goed werkt. Ik wil dit niet nog eens meemaken.

Ik heb wel gewone spuitbussen toegepast, met menie als ondergrond, en daar ben ik tot nu toe te vreden over. Maar die hebben nog niet buiten in weer en wind voor langere tijd gestaan, dus de roestvastheid weet ik nog niet. Tot dusver geen spatje roest iig.

N.b. ik heb ook spatborden aangeschaft, die gepowdercoat zijn. Ook daar begint de verf er na 2 jaar af te bladderen. Die moet ik dus ook weer gaan strippen, en opnieuw verven.
Gebruikersavatar
HJvMontfort
Berichten: 769
Lid geworden op: 28 jun 2012, 07.02
Locatie: Bitgummole
Contacteer:

Re: Transportfiets lakken

Bericht door HJvMontfort »

Hammerrite is inderdaad niet het beste goedje. opbouwen in lagen is altijd het beste bij lak en ik ga het liefst naar een verfspecialist voor tips. Zeker als ik zaken bij wil werken is dat toch het makkelijkst :)
opzoek naar een Phoenix van het eerste uur
Joebar
Berichten: 40
Lid geworden op: 17 feb 2015, 00.17

Re: Transportfiets lakken

Bericht door Joebar »

Zoals ik van te voren al heb gescheven heb ik er twee lagen ijzermenie op zitten daarna 3 lagen metaallak zwart hoogglans maar vond toch dat de fiets te veel blonk toen heb ik hem afgewerkt met twee lagen blanke jachtlak zijdeglans ik hoop dat dat voldoende is,de fiets is op dit moment nog niet in de buitenlucht geweest omdat ik hem nog in elkaar moet zetten(zoeken naar onderdelen) dus ik moet nog kijken hoe de fiets zich houd als hij buiten is geweest .de tijd zal het leren.


Mvg johan
Plaats reactie