Ontwaakt!

Vragen, discussies en info over transportfietsen.
fietser
Berichten: 814
Lid geworden op: 9 apr 2012, 23.01

Re: Ontwaakt!

Bericht door fietser »

Acht heb ik er gevonden. Ik ben benieuwd of bij dit kleine dictee de winnaar ook weer uit België komt zoals meestal bij het Groot Dictee.
Bij gebrek aan Belgische deelnemers (die durven zeker niet hun goede naam op het spel te zetten :mrgreen:) blijft de prijs voor het kleine dictee der marktplaats-taal in Nederland en gaat hij naar Eysfan! Het goede antwoord is strikt genomen niet acht maar 8 + 1. Acht spellingsfouten, en “absolute” is een grammaticale fout. Hier nog de goede oplossing:

Antieke Raleigh herenfiets, verkeert in absoluut originele staat. Met goede Vredestein banden, Dynohub in het voorwiel, Nordlicht koplamp, Lepper zadel, Wippermann pedalen en handvatten uit oude voorraad. Hiermee ben je klaar voor de grote toer! Kenners weten wat hij waard is!

Wie komt er nu nog met een fietsgerelateerde kerstpuzzel?

'
Gebruikersavatar
Eysfan
Berichten: 326
Lid geworden op: 5 jun 2012, 14.35

Re: Ontwaakt!

Bericht door Eysfan »

Dan heb ik er toch nog een over het hoofd gezien, nl. de Dynohub. Gemiste kans dus voor België om het beter te doen. ;)

Sjoerd
Gebruikersavatar
Fotomaan
Berichten: 1575
Lid geworden op: 1 jun 2012, 19.24
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Ontwaakt!

Bericht door Fotomaan »

En ik heb er twee over het hoofd gezien.
'k Dacht nog wel dat ik 'absoluut' de slimste was.

Is dit hieronder wel goed gespeld? Of is het taalverloedering?

Off topic! Op naar de kerstprijsvraag binnen het kader van Historische Rijwielvereniging 'de oude fiets'.


Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Ik hou van fietsen maar ook van fietsen.
Gebruikersavatar
asterduc
Berichten: 1261
Lid geworden op: 1 jun 2012, 19.39
Locatie: Schilde (Antwerpen-B)
Contacteer:

Re: Ontwaakt!

Bericht door asterduc »

Fotomaan schreef:'k Dacht nog wel dat ik 'absoluut' de slimste was.
dat denkt toch elke Nederlander?! :twisted:
Eysfan schreef:Gemiste kans dus voor België
ja kom joh, wij hebben de tijd niet gehad! het bericht moet wel eerst de grens over en terug.

Nu, ik heb vooralsnog de tekst verbeterd, jawel, alvorens de resultaten te hebben gelezen. Ze is dan ook geldig, al is het maar voor mijn eigen ego :lol:
... ik kwam evenals Sjoerd op 8 fouten.

1. Raleigh, tenzij het een namaak Raleigh is!

2. ik verkeer, hij 'verkeert' (een fout die bijna door elke Nl'der wordt gemaakt, jaja, kijk MP er maar eens op na). Wij belgen maken die fout niet, want wij schrijven 'hij IS in goede staat'. Dat kan dus niet verkeert, ... :oops: verkeerd! :lol:

3&4. volgens mij zijn hier 2 mogelijkheden, 'absolute origineelstaat' of 'absoluut originele staat', maar uiteraard niet absolute orginele staat.

5. Dynohub. Dit is een klassieke fout en kan ik mensen niet kwalijk nemen want in het nederlands is het een dynamo en niet dynomo.

6. Nordlicht. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het niet zeker wist en daarom ben gaan spieken op één van mijn Gazelle fietsjes. Ik was dan ook verwonderd dat het een half nederlandstalig woord was. Waar halen ze het vandaan. Toch wel heel verwarrend.

7. met Grootte zitten we terug on-topic :mrgreen: en die was daardoor al eerder genoemd.

8. Er bestaan wel Pendelbussen, Pendeldiensten, ... maar geen Pendalen.

De Handvaten heb ik over het hoofd gezien!!! :(
Daarmee is de stand NL-B dan toch status-quo zou ik zeggen :roll: met een onbesliste score wat fout 3&4 betreft, want daar heeft NL geen melding gemaakt van een 2de mogelijkheid.
het wordt alsmaar GAZELLEger hier in Antwerpen
fietser
Berichten: 814
Lid geworden op: 9 apr 2012, 23.01

Re: Ontwaakt!

Bericht door fietser »

Asterduc, je hebt de eer van België gered. Dat je het niet allemaal achteraf verzonnen hebt willen we je best geloven.

Grootte was natuurlijk een concessie aan het onderwerp van deze "thread". Dynahub is inderdaad een hardnekkige. Hoezo is Nordlicht half nederlandstalig? Het is gewoon 100% Duits, of beter gezegd Zwitsers. De handvaten zijn mijn favoriete fout in de lijst van typische MP-foutjes. Of wat heet fout - het kan ook de standaardtaal van het volgende decennium zijn, heel modern dus. Maar ik stel me dan altijd twee enorme vaten voor die je op je fiets monteert 8-) Lijkt me vooral iets voor transportfietsers. De betekenis van vatten/grijpen is voor veel mensen niet meer te bevatten. Taalverandering - je hebt er geen vaat op. ;)

'
Gebruikersavatar
Sandra
Berichten: 264
Lid geworden op: 8 apr 2012, 20.54
Locatie: Dronten
Contacteer:

Re: Ontwaakt!

Bericht door Sandra »

De handvaten zijn mijn favoriete fout in de lijst van typische MP-foutjes.
Fout is een groot woord hoor. Hoewel het Groene Boekje alleen 'handvatten' vermeldt, wordt op de website van de Nederlandse Taalunie ook 'handvaten' goedgekeurd. In de Van Dalen en het Witte Boekje van 2005 worden beide genoemd. Wij spraken vroeger thuis trouwens consequent over 'handvaten' :oops: .

Groet, Sandra
(ook taalpurist ;) )
fietser
Berichten: 814
Lid geworden op: 9 apr 2012, 23.01

Re: Ontwaakt!

Bericht door fietser »

Nou ja, als je het etymologisch bekijkt slaat "...vaten" niet op een vat maar op vatten/grijpen. Handvatten zijn om met de handen te vatten, het zijn geen vaten in de zin van wijnvaten of dergelijke. Wat dat betreft is er maar één optie goed. Maar taal verandert natuurlijk en wat nu verkeerd is, is over tien jaar misschien goed. Zoals "hij is groter dan mij". ;)

'
Gebruikersavatar
Eysfan
Berichten: 326
Lid geworden op: 5 jun 2012, 14.35

Re: Ontwaakt!

Bericht door Eysfan »

Dus Mustang fietsen hadden origineel geen handvatten. :D

Sjoerd
Gebruikersavatar
asterduc
Berichten: 1261
Lid geworden op: 1 jun 2012, 19.39
Locatie: Schilde (Antwerpen-B)
Contacteer:

Re: Ontwaakt!

Bericht door asterduc »

fietser schreef:Hoezo is Nordlicht half nederlandstalig? Het is gewoon 100% Duits, of beter gezegd Zwitsers.'
je hebt volledig gelijk fietser. Mijn kortzichtigheid bracht me naar Nordleuchte, :roll: tja, heb er verder ook geen woorden voor!
fietser schreef:Maar ik stel me dan altijd twee enorme vaten voor die je op je fiets monteert '
rofl.gif
rofl.gif (6.83 KiB) 8274 keer bekeken
Sandra schreef:Fout is een groot woord hoor. Hoewel het Groene Boekje alleen 'handvatten' vermeldt, wordt op de website van de Nederlandse Taalunie ook 'handvaten' goedgekeurd.
Groet, Sandra
(ook taalpurist ;) )
dank je Sandra :D
Maar euh, ik ben geen taalpurist hoor, integendeel. Ik heb wel een echtgenote die in het onderwijs staat en ooh wee als zij een fout bemerkt, daar staan bij ons thuis zware straffen op!
het wordt alsmaar GAZELLEger hier in Antwerpen
Michiel Röben
Berichten: 725
Lid geworden op: 7 jun 2012, 14.23

Re: Ontwaakt!

Bericht door Michiel Röben »

Hallo medelezers,

Als je met een boek bezig bent probeer je dat ook in foutloos Nederlands te doen. Soms helpt Word je met de bekende waarschuwings-streepjes maar niet altijd is dit het geval. Maar handvaten of handvatten is voor mij geen discussie. Ik heb geleerd dat het handvatten zijn, vaten zijn om iets in te bewaren was het ezelsbruggetje. Als enigszins dislect (een streepje eronder, is dit fout? Volgens mij niet...). Heb ik soms moeite met de regels en dan zijn die oude ezelsbruggetjes het cement van mijn schrijven.

Ik weet zeker dat ik niet foutloos schrijf maar ik doe alle moeite om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Waar het fout gaat is vaak als de emotie de roep om foutloos te schrijven overschrijft. Ik laat me gaan in spreektaal en dan ga je geheid meerdere malen de fout in.
Zelf heb ik als lezer en belever (Ik beleef graag het stuk wat ik lees) moeite met technische verhandelingen. Daar raak ik vaak de draad kwijt en haak ik uiteindelijk af. Zou hier ook mijn desinteresse voor wiskunde vandaan komen?
Hier zal ook de Alpha aanleg een grote rol spelen. Ik ben toch meer een bouwer dan een Schauer... (blijft een rode stippellijn onder staan).

Binnen de context van ons boek laat ik dan ook de grote delen tekst aan Kaspar over. Die is gewend aan dit aspect van het schrijven. Mijn "specialisme" is de verbeelding op een stuk tekst los te laten zodat het verhalend ook lekker leest. Fijne samenwerking dus. Wat ons rest is een boek te maken dat jullie in het verhaal trekt als lezer en niet meer loslaat tot het eind. Een boeiend boek maken met wat ons als fietsminnenden zo raakt. De liefde voor die o zo gewone maar ook zo bijzondere fiets. In alle aspecten zowel in tekst als in beeld.

Met een vriendelijke groet,
Michiel Röben ;)
Plaats reactie