Een Raket uit Markelo

Vragen, discussies en info over transportfietsen.
Plaats reactie
VelpArnhem
Berichten: 396
Lid geworden op: 12 mei 2015, 20.45

Een Raket uit Markelo

Bericht door VelpArnhem »

Vandaag letterlijk een Raket transportfiets uit het stro in Markelo gehaald. Over Raket is volgens mij vrij weinig bekend? De info die ik heb komt van het Transportfietsnet. Mocht hier meer over bekend zijn, laat het weten. Ook het framenummer geeft mij geen indicatie hoe oud de fiets is. De fiets heeft een Hulshof zadel en een Roelewiel drager. Vermoedelijk na 1945? Wie weet meer.

Hieronder de omschrijving bij de fiets;

RAKET TRANSPORTFIETS, MARKELO, FRAME, NUM. D 4013

In 2014 werd er een herenfiets in Lochem aangekocht. De eigenaar gaf toen aan dat de buurman nog een transportfiets zou hebben. Er zou contact gemaakt worden om de ook de transportfiets aan te kopen. Het contact bleef uit, tot er in 2017 wederom telefonisch contact kwam of er nog interesse in de fiets was. Ja de fiets stond nog in het stro in de schuur in Markelo!

Het ging om een Raket transportfiets. Met frame num,. D 4013. Bouwjaar nog onbekend. De fiets was het transportleven begonnen als verkoopfiets voor stoffen. Voorop de drager zaten toen drie koffers en hierin bevonden zich de stoffen. Van daaruit werd er verkocht door de Firma Godeke uit Markelo. De verkoper was de heer Slomp. De fiets kwam rond 1960 bij de 2e eigenaar de heer Jan Hendrik Tijink (1939). De fiets zou ongeveer 10 jaar dienen als melktransportfiets van en naar landerijen rondom Markelo.

Een maal was de heer Tijink, zo kon hij zich herinneren, gevallen met de fiets. Waarschijnlijk iets te veel melkbussen mee? Dit waren soms wel drie gevulde melkbussen! Hij was jong, stond weer op en zelfs niet alle melk was verloren gegaan. Zo ging dat toen! De landerijen lagen soms wel een aantal kilometers van de boerderij. Hier woonde de heer Tijink al heel zijn leven. Zijn ouders waren de boerderij begonnen en hadden de boerderij laten bouwen in 1934. De boerderij was tijdens de aankoop van de fiets het woonhuis van de heer Tijink in de landelijke omgeving van Markelo.

Raket was eind jaren ’20 een merk van de Hollandsche Speciaal Industrie in Zutphen, een kleine fietsenfabriek die zelf frames bouwde. Ze gingen in 1932 failliet en fietsgrossier Kruitbosch uit Zutphen nam het merk over. Tot enkele jaren geleden was het merk nog steeds in handen van Kruitbosch (nu in Zwolle) en werd het voor kinderfietsen gebruikt.

Op de website van Kruitbosch Zwolle staat dat ze in de jaren ’50 zijn opgericht, maar Kruitbosch Zutphen bestond dus al veel langer. Hoe deze zich tot elkaar verhouden is niet bekend. Ook is niet bekend wat Kruitbosch Zutphen na 1932 met het merk Raket heeft gedaan. Het meest waarschijnlijk is dat ze het voor assemblagefietsen hebben gebruikt. Veeno heeft de Raket geproduceerd (begin jaren ’60). Productie werd overgenomen door De Wilde. De Wilde was een framebouwer.
Bijlagen
of5.JPG
of5.JPG (174.76 KiB) 7104 keer bekeken
of3.JPG
of3.JPG (155.24 KiB) 7104 keer bekeken
of2.JPG
of2.JPG (201.24 KiB) 7104 keer bekeken
of1.JPG
of1.JPG (180.05 KiB) 7104 keer bekeken
of2.JPG
of2.JPG (201.24 KiB) 7104 keer bekeken
of4.JPG
of4.JPG (170.57 KiB) 7104 keer bekeken
Laatst gewijzigd door VelpArnhem op 15 okt 2017, 00.41, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
wimjansen
Berichten: 596
Lid geworden op: 4 aug 2012, 14.07
Locatie: Weesp

Re: Een Raket uit Markelo

Bericht door wimjansen »

En er staat geen leesbare informatie op de (achter-)naaf? Mooie vondst overigens!
DCR gaat nooit verloren....
VelpArnhem
Berichten: 396
Lid geworden op: 12 mei 2015, 20.45

Re: Een Raket uit Markelo

Bericht door VelpArnhem »

Morgen schoonspuiten en kijken wat de zeer vuile naven te vertellen hebben!

De fiets stond zeker 30 jaar stil en de voorband oppompen en gewoon goed! Achter was helaas de binnenband kapot. Buitenbanden zijn nog goed. Hoezo kwaliteit!
Gebruikersavatar
Jeroen Zuiderwijk
Berichten: 1572
Lid geworden op: 24 okt 2014, 12.59
Locatie: Leiden
Contacteer:

Re: Een Raket uit Markelo

Bericht door Jeroen Zuiderwijk »

Wat een prachtige vondst! Zo origineel, kompleet en in prachtige staat, zelfs met originele spekbanden. En geweldig dat de geschiedenis van de fiets bekend is.
VelpArnhem
Berichten: 396
Lid geworden op: 12 mei 2015, 20.45

Re: Een Raket uit Markelo

Bericht door VelpArnhem »

Een wijziging in het verhaal over de "Raket"

Wellicht een tip om je verhaal over je oude fiets compleet te maken en er zijn namen of andere zaken bekend; schrijf de plaatselijk historische vereniging aan. Zo ook voor de Raket gedaan en het verhaal kan weer aangevuld worden. Het enige dat non pijnlijk ontbreekt is het bouwjaar. Morgen verder zoeken op bijv. de naaf!?

Het ging om een Raket transportfiets. Met frame num,. D 4013. Bouwjaar nog onbekend. De fiets was het transportleven begonnen als verkoopfiets voor stoffen. Voorop de drager zaten toen drie koffers en hierin bevonden zich de stoffen. Van daaruit werd er verkocht voor de Firma van Albert Godeke (1906) uit Markelo. Godeke had een textielwinkel aan de Stationsstraat in Markelo.

De verkoper en berijder van de fiets was de heer Frederik, Frits Slomp (1927-2008). Frits ging dus alle boeren in het buitengebied langs en nam daar ruim de tijd voor. Hij was n.l. heel goed in de mondelinge communicatie. Nadat Godeke stopte met het venten van textiel werd Slomp beheerder van het dienstgebouw en koster van de NH kerk. Ook was hij raadslid voor het CDA (1975-1980).

De fiets kwam rond 1960 bij de 2e eigenaar de heer Jan Hendrik Tijink (1939). De fiets zou ongeveer 10 jaar dienen als melktransportfiets van en naar landerijen rondom Markelo. Of de fiets in Markelo nieuw is gekocht is aannemelijk. Van de vele fietsenmakers die er in de jaren 50 nog waren leeft er nu geen enkele meer. Er waren er meerdere bv Frederiks, Dollekamp en Nijmeyer.

Een maal was de heer Tijink (1939), zo kon hij zich herinneren, gevallen met de fiets. Waarschijnlijk iets te veel melkbussen mee? Dit waren soms wel drie gevulde melkbussen! Hij was jong, stond weer op en zelfs niet alle melk was verloren gegaan. Zo ging dat toen! De landerijen lagen soms wel een aantal kilometers van de boerderij. Hier woonde de heer Tijink al heel zijn leven. Zijn ouders waren de boerderij begonnen en hadden de boerderij laten bouwen in 1934. De boerderij was tijdens de aankoop van de fiets het woonhuis van de heer Tijink in de landelijke omgeving van Markelo.
VelpArnhem
Berichten: 396
Lid geworden op: 12 mei 2015, 20.45

Re: Een Raket uit Markelo

Bericht door VelpArnhem »

Een binnenband vraag;

Passen in deze oude Transportfietsband maat gewoon 28 inch binnenbanden? Moeten deze niet breder zijn dan de standaard maat binnenbanden?
Rob Houkes
Berichten: 188
Lid geworden op: 18 mei 2016, 00.09

Re: Een Raket uit Markelo

Bericht door Rob Houkes »

Dat gaat op zich wel, maar er zijn ook wel bredere binnenbanden te koop, etrto maat 47-622. Die passen wel een stuk beter, dat merk je vooral bij wat zachtere banden.

Hartelijke groet, Rob
De beste sportfiets is een transportfiets :)
VelpArnhem
Berichten: 396
Lid geworden op: 12 mei 2015, 20.45

Re: Een Raket uit Markelo

Bericht door VelpArnhem »

Rob, dank je wel. Ik ga op zoek. Hopelijk hebben ze niet van die nare nieuwe lange ventielen!
VelpArnhem
Berichten: 396
Lid geworden op: 12 mei 2015, 20.45

Re: Een Raket uit Markelo

Bericht door VelpArnhem »

Voorzichtig begonnen met de Raket te ontmantelen en schoon te maken. Om het achterwiel trof ik deze oranje binnenband aan. Raptor Para. Iemand iets over bekend?
Bijlagen
pra.jpg
pra.jpg (20.42 KiB) 6936 keer bekeken
TheodK
Berichten: 370
Lid geworden op: 21 jun 2012, 19.48

Re: Een Raket uit Markelo

Bericht door TheodK »

dag Jan
Ik ben voor Het Rijwiel een artikel aan het schrijven over het merk Raket. Heb je deze transportfiets nog steeds? en weet je inmiddels het bouwjaar via bv. een jaartal op de naaf.

Als iemand anders van het forum foldermateriaal over Raket heeft hoor ik dat ook graag.

groet Theo
Website over de Burgers rijwielfabriek| www.burgers-enr.net
Plaats reactie