zelf roggebrood maken

Voor alle off-topic zaken.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Hans van de Stouwe
Berichten: 248
Lid geworden op: 1 jun 2012, 16.53

zelf roggebrood maken

Bericht door Hans van de Stouwe »

Tijdens de fietstocht van Sjoerd 23 juni in Winterwijk belooft aan een aantal personen:
recept voor het thuis maken van roggebrood.

750 gram gebroken rogge (Haal ik bij de lokale windmolen)
50 gram geplette boekweit (reformwinkel)
160 gram volkoren tarwe

675 cc kokend water
75 cc melasse riet\bietsuiker (reformwinkel)

haverzemelen

Bakblik is van boven binnenwerks 24,7 x 10,5 x 7,5 cm
met deze hoeveelheden is het blik vol. kleiner of groter? omrekenen

Oven hetelucht 125 graden

meng kokende water met de melasse
hierdaar de rogge met boekweit roeren.
kom afdekken ( snijplank of iets dergelijks)
16 uur laten staan

Het kneden zal met de hand moeten omdat de meeste mixer niet sterk genoeg zijn.
Kneed de tarwe door het mengsel.
het ontstane deeg is in de kom al tot een bol te vorm.

De zemelen op de werkplek.
Nu de bol hierin en wentelen de zemelen en de hele bol hiermee bedekken.

Handen schoonspoelen en droog maken.
Het roggebrood tot een rol maken.
De rol roggebrood in het ingevette bakblik.
Het deeg plat drukken in het blik.
Het blik afdekken met alluminiumfolie ( om vocht vast te houden),
en in de oven van 125 graden plaatsen.

Na 3,5 uur het roggebrood uit de oven halen.
Het blik lossen. Het folie weer losjes er over.
Na 2 uur de folie weg halen het damp water rond het brood weghalen.
Nu het brood afdekken meteen plastic doos er overheen.
Wel zo dat de rand is iets vrij van het werkblad.

Als het roggebrood is afgekoeld bewaren in de koelkast.
Na 3 dagen in de koelkast het roggebrood afgerijpt.
Hoe droog je een roggebrood lekker vind bepaal je zelf.
En kun je beinvloeden met de afkoelingsperiode

Waar het omgaat is de hoeveel vocht in het roggebrood als het klaar is.

Het donkermaken van roggebrood gebeurd met zwarte mout.
thuisbrouwers van bier gebruiken het.

Als je het ziet is het pikzwart. Ik denk het goudgele mout is verbrand.
Dat eet ik niet.

Verder eet smakelijk
Waar verstand eindigd. Begint geweld.
Hans van de Stouwe
Gebruikersavatar
Eysfan
Berichten: 326
Lid geworden op: 5 jun 2012, 14.35

Re: zelf roggebrood maken

Bericht door Eysfan »

Hallo Hans,,

Je bent, zo te lezen, de hele afgelopen week al bezig geweest met het roggebrood! Het resultaat was er naar, het was superlekker.

Heel erg bedankt Hans, en alle andere deelnemers die wat lekkers gemaakt/ meegebracht hebben, voor jullie bijdrage aan de fietstocht van gisteren.

Heel bijzonder, een historische fietstocht waar niet alleen sleuteltips maar ook recepten worden uitgewisseld!

Groeten,
Sjoerd
Gebruikersavatar
Fotomaan
Berichten: 1589
Lid geworden op: 1 jun 2012, 19.24
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: zelf roggebrood maken

Bericht door Fotomaan »

Superdesuper mooie tocht gefietst op 23 juni. Alle lof voor Sjoerd’.
De omgeving waar we doorheen gekomen zijn was prachtig maar de bezienswaardigheden en de halteplaatsen waren ook goed gekozen.
De houtzagerij op stoom was meer dan geweldig en alle vrijwilligers die er bij betrokken waren, zeer gemotiveerde enthousiastelingen deden hun best om het voor iedereen een speciale ervaring te maken.
Daar kwamen alle gezellige leden van Historische Rijwielvereniging ‘de oude fiets’ nog bij.
Het was niet alleen erg leuk om de diversiteit aan fietsen te mogen bewonderen maar ook om te merken dat iedereen het weer supergoed met elkaar kon vinden.

Sjoerd, hartelijk bedankt voor de goede zorgen.

Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Ik hou van fietsen maar ook van fietsen.
Plaats reactie