Sturmey Archer (naaf) remt niet in de derde versnelling.

Handige tips voor knutselaar en restaurateur, ervaringen, restauratieverslagen etc.
Plaats reactie
ringen
Berichten: 2
Lid geworden op: 9 apr 2013, 12.31

Sturmey Archer (naaf) remt niet in de derde versnelling.

Bericht door ringen »

Het gaat om een Sturmey Archer 3 versnellingen naaf met een terugtraprem. Een bijzonder wiel, vind ik, maar met een klein probleem. De terugtrap werkt in het geheel niet in de stand van de 3e versnelling. De terugtrap remt werkt zeer goed in de 1e en de 2e versnelling. (De naaf is van 1970 en is van het type S3C).

De naaf geopend en gecontroleerd. Het geheel ziet er zeer netjes uit: ietwat aan de vette kant. Verder kijken leerde dat de 2 pallen “de bananen” in de drijfkop allebei geen veertje meer hebben.
huidige drijfkop
huidige drijfkop
IMG_4216.JPG (414.82 KiB) 4640 keer bekeken
Het veertje zorgt ervoor dat de pal naar buiten gedrukt kan worden. In het binnenwerk van de naaf de stukke veertjes teruggevonden.

Qua reparatie is om/bij elke pal een vangend veertje gemonteerd, dit op een correcte manier. De gebruikte vervangende veertjes zijn van een standaard type die in vrijwel elke SA trommelrem naaf zitten. Maar, na een tijdje ronddraaien bleken de veertjes zich los te werken uit de drijfkop en van tussen de pal(len). Conclusie, het lijkt er op alsof de gebruikte veertjes van een verkeerd model zijn, of tekort, of ..........?. Resultaat: geen werkende rem in de 3e versnelling.

Vragen: wie heeft over het probleem van niet-remmen in zijn 3e een buikbare suggestie?. Of wie heeft er voor een achteruit traprem SA naaf een passende drijfkop (zie foto huidige drijfkop), maar dan met veertjes?. (De drijfkop van het type HSA 407, HSA 119, HSA 120 past dus niet!). Of wie heeft er losse veertjes voor expliciete toepassing in dit model drijfkop (geen foto).
Gebruikersavatar
velophile
Berichten: 437
Lid geworden op: 8 aug 2012, 22.00
Locatie: Wijnandsrade
Contacteer:

Re: Sturmey Archer (naaf) remt niet in de derde versnelling.

Bericht door velophile »

Hallo ringen,

Een oplossing voor het probleem heb ik niet.
Hier is een exloded view:
http://hadland.files.wordpress.com/2012/07/s3c.pdf
Het SA codenummer van deze veertjes wijkt in elk geval af van een standaard AW naaf; mogelijk zijn er dus kleine verschillen in de afmeting. Hopelijk weet iemand meer of heeft die zelfs veertjes.............
Bij Sheldon Brown staat een goede uitleg:
http://www.sheldonbrown.com/sturmey-archer/s3c.html

Groeten, Wiel
ringen
Berichten: 2
Lid geworden op: 9 apr 2013, 12.31

Re: Sturmey Archer (naaf) remt niet in de derde versnelling.

Bericht door ringen »

De terugtraprem in zijn derde versnelling werkt weer: S.A. naaf S3C 1970.

Deze werkte niet. De oplossing lag in het terug monteren van de 2 veertjes in de SA naaf. Maar, een dergelijk veertje is zeldzaam, zo heb ik gemerkt.

Volop verkrijgbaar is het standaardveertje. Deze zijn in veel SA 3 terugtrapnaven gemonteerd. Deze is natuurlijk getest, maar bleek helaas niet functioneel om de remfunctie van deze naaf S3C in zijn 3e weer te activeren.

Het correcte veertje is - vergeleken met het “standaard” veertje ( zie foto in eerder bericht ) - effe anders. Het zijn dus de details die de rem wel laten werken. Aan de gestrekte zijde is deze veer 2-3 mm langer en heeft 2 extra buigingen (sorry, geen foto).

De veertjes zijn afkomstig uit een gelukkige vondst van een volkomen brakke naaf. Daarop staat: S.A. 3 Speed Gear K3 (gave vetnippel overigens).

Met dank voor het advies. De werktekening van de S3C laat helaas op dit essentiële punt de minimale verschillen tussen beide veervormen niet zien. De K3 naaf is in de erfenis opgenomen als mutant type S3B, maar dan voorzien van remschoenen. Deze ontbreken in de S3C.
Plaats reactie