zelf roggebrood maken
Geplaatst: 24 jun 2012, 08.37
Tijdens de fietstocht van Sjoerd 23 juni in Winterwijk belooft aan een aantal personen:
recept voor het thuis maken van roggebrood.
750 gram gebroken rogge (Haal ik bij de lokale windmolen)
50 gram geplette boekweit (reformwinkel)
160 gram volkoren tarwe
675 cc kokend water
75 cc melasse riet\bietsuiker (reformwinkel)
haverzemelen
Bakblik is van boven binnenwerks 24,7 x 10,5 x 7,5 cm
met deze hoeveelheden is het blik vol. kleiner of groter? omrekenen
Oven hetelucht 125 graden
meng kokende water met de melasse
hierdaar de rogge met boekweit roeren.
kom afdekken ( snijplank of iets dergelijks)
16 uur laten staan
Het kneden zal met de hand moeten omdat de meeste mixer niet sterk genoeg zijn.
Kneed de tarwe door het mengsel.
het ontstane deeg is in de kom al tot een bol te vorm.
De zemelen op de werkplek.
Nu de bol hierin en wentelen de zemelen en de hele bol hiermee bedekken.
Handen schoonspoelen en droog maken.
Het roggebrood tot een rol maken.
De rol roggebrood in het ingevette bakblik.
Het deeg plat drukken in het blik.
Het blik afdekken met alluminiumfolie ( om vocht vast te houden),
en in de oven van 125 graden plaatsen.
Na 3,5 uur het roggebrood uit de oven halen.
Het blik lossen. Het folie weer losjes er over.
Na 2 uur de folie weg halen het damp water rond het brood weghalen.
Nu het brood afdekken meteen plastic doos er overheen.
Wel zo dat de rand is iets vrij van het werkblad.
Als het roggebrood is afgekoeld bewaren in de koelkast.
Na 3 dagen in de koelkast het roggebrood afgerijpt.
Hoe droog je een roggebrood lekker vind bepaal je zelf.
En kun je beinvloeden met de afkoelingsperiode
Waar het omgaat is de hoeveel vocht in het roggebrood als het klaar is.
Het donkermaken van roggebrood gebeurd met zwarte mout.
thuisbrouwers van bier gebruiken het.
Als je het ziet is het pikzwart. Ik denk het goudgele mout is verbrand.
Dat eet ik niet.
Verder eet smakelijk
recept voor het thuis maken van roggebrood.
750 gram gebroken rogge (Haal ik bij de lokale windmolen)
50 gram geplette boekweit (reformwinkel)
160 gram volkoren tarwe
675 cc kokend water
75 cc melasse riet\bietsuiker (reformwinkel)
haverzemelen
Bakblik is van boven binnenwerks 24,7 x 10,5 x 7,5 cm
met deze hoeveelheden is het blik vol. kleiner of groter? omrekenen
Oven hetelucht 125 graden
meng kokende water met de melasse
hierdaar de rogge met boekweit roeren.
kom afdekken ( snijplank of iets dergelijks)
16 uur laten staan
Het kneden zal met de hand moeten omdat de meeste mixer niet sterk genoeg zijn.
Kneed de tarwe door het mengsel.
het ontstane deeg is in de kom al tot een bol te vorm.
De zemelen op de werkplek.
Nu de bol hierin en wentelen de zemelen en de hele bol hiermee bedekken.
Handen schoonspoelen en droog maken.
Het roggebrood tot een rol maken.
De rol roggebrood in het ingevette bakblik.
Het deeg plat drukken in het blik.
Het blik afdekken met alluminiumfolie ( om vocht vast te houden),
en in de oven van 125 graden plaatsen.
Na 3,5 uur het roggebrood uit de oven halen.
Het blik lossen. Het folie weer losjes er over.
Na 2 uur de folie weg halen het damp water rond het brood weghalen.
Nu het brood afdekken meteen plastic doos er overheen.
Wel zo dat de rand is iets vrij van het werkblad.
Als het roggebrood is afgekoeld bewaren in de koelkast.
Na 3 dagen in de koelkast het roggebrood afgerijpt.
Hoe droog je een roggebrood lekker vind bepaal je zelf.
En kun je beinvloeden met de afkoelingsperiode
Waar het omgaat is de hoeveel vocht in het roggebrood als het klaar is.
Het donkermaken van roggebrood gebeurd met zwarte mout.
thuisbrouwers van bier gebruiken het.
Als je het ziet is het pikzwart. Ik denk het goudgele mout is verbrand.
Dat eet ik niet.
Verder eet smakelijk