Pagina 1 van 2
Gazelle no.8 kruisframe
Geplaatst: 25 feb 2018, 16.21
door ArjenH
Re: Gazelle no.8 kruisframe
Geplaatst: 25 feb 2018, 20.05
door Fongers1952
Bouwjaar is 1960. Kleur vind ik moeilijk, ik vermoed antraciet (grijs), deze kleur zag je veel bij Gazelle in begin jaren 60.
Re: Gazelle no.8 kruisframe
Geplaatst: 25 feb 2018, 20.25
door Elibert van Dalen
bijzonder een kruisframe met gazelle versnellingsnaaf. heb je het handvat er nog wel bij? achterin zit een schroefje dat vastklemt in het binnenwerk. en dan kun je dus schakelen. het is een mooi systeem maar maar het handvat is nogal kwetsbaar als het zo oud is.
Re: Gazelle no.8 kruisframe
Geplaatst: 26 feb 2018, 06.56
door de rode
Zo te zien heeft de fiets langdurig buiten onder een afdakje of fietsenhok gestaan .[want het valt op dat de naven nog wel netjes zijn gebleven ] en is daardoor de lak zo dun geworden dat de grondlak erdoor schijnt .
De lak die gazelle in de 60 er jaren gebruikte lijkt andere te zijn als uit de voorgaande jaren en laat zich ook niet goed voeden met poetsolie. Antraciet of zwart is niet goed te zien op de foto,s maar het is een van de twee.
Jammer want de fiets is door de jaren niet verpest met allerlei vervangen onderdelen en is desondanks nog in een orginele staat gebleven
het Gazelle versnellingssysteem / vooral het handvat wat bijna altijd vastzit /is [bijna] altijd een zorgenkindje en onderdelen ervoor zijn zeer lastig te vinden ...
Re: Gazelle no.8 kruisframe
Geplaatst: 26 feb 2018, 20.26
door Fongers1952
Ik heb zelf ook een Gazelle No 8 uit dit tijdperk, de mijne is uit begin 1961. Kleur antraciet (grijs)
Wat mij aan mijn fiets opvalt is dat de fiets altijd goed verzorgd is en goed in de lak zit.
Desalniettemin is de rode menie van de ondergrond op veel plaatsen te zien. Waarom de lak zo snel wegslijt of loslaat is mij niet duidelijk.
Is er iemand die het antwoord hier op weet?
En nog belangrijker, wat kan je doen om dit proces te vertragen?
Re: Gazelle no.8 kruisframe
Geplaatst: 26 feb 2018, 21.43
door ArjenH
Bedankt voor de reacties en info. Mooi om te horen dat het een bijzondere fiets is met de Gazelle naaf en originele delen. Zeker de moeite waard dus om weer technisch in orde te maken. Een restauratie ben ik niet van plan gezien de hoeveelheid roest en verweerde lak. Zou het werkelijk afslijten of loslaten van de verf zijn of misschien verkleuring door UV licht? Op het werk hebben we een laagdikte meter, die zou ik er eens op kunnen zetten.
Het handvat heb ik er bij, die kwam er al af voordat ik foto's ging maken. Ik had op deze site al een doorsnede tekening gevonden, en het klemmechanisme is inderdaad niet meer zoals het hoort te zijn. Het lijkt erop dat het al eens gerepareerd is met een groter conisch deel gemaakt van een hoge moer en een M8 bout.
Ik ga het weer op deze manier monteren, het ziet er naar uit dat het nog wel eens kan gaan werken.

- IMG_8451.jpg (163.97 KiB) 8209 keer bekeken
Re: Gazelle no.8 kruisframe
Geplaatst: 27 feb 2018, 20.32
door Fongers1952
Het is ook al een bijzondere fiets omdat het een zogenaamd Kruisframe is. Bij merken als Gazelle, Simplex en andere merken zijn dit vaak de meest gewilde modellen. Mede omdat ze (naar mijn mening) erg stabiel rijden.
Re: Gazelle no.8 kruisframe
Geplaatst: 28 feb 2018, 06.49
door de rode
tegenwoordig is vooral bij oltimers zoals kevers vw busjes en amerikaanse auto,s ,,in,, om er een ratlook van te maken d.w.z doorgeschuurde lak en geleefd uiterlijk , ik zou deze fiets ook gewoon zo houden qua uiterlijk ,anders moet echt alles gedaan worden dus lekker technisch in orde maken en misschien hooguit een laagje owatrol erover als bescherming en je hebt een geweldige fiets .
Re: Gazelle no.8 kruisframe
Geplaatst: 28 feb 2018, 14.11
door asterduc
ik sluit mij volledig aan bij wat hier reeds vermeld is.
De fiets heeft alles om bijzonder te zijn, the weten
- kruisframe en dan nog in 66 cm
- geen zwarte kleur
- Gazelle naaf
-metalen ketting kast op een nr 8
De meeste originele onderdelen zijn nog aanwezig, tot zelfs het afsluitdeksel aan het freewheel, die zijn doorgaans verdwenen. Dat betekend toch dat de fiets behoorlijk goed is onderhouden totdat hij decennialang, zoals 'de rode' reeds aangaf, onwaardig in weer en wind is gezet.
Jammer dus dat die lak zover weg is, dat maakt het ook moeilijk om een juiste keuze te maken.
Persoonlijk, maar daar gaat beslist niet iedereen het over eens zijn, zou ik deze fiets een volledige nieuw restauratie gunnen. Dat wordt niet eenvoudig en zeker niet goedkoop want daar komen behoorlijk wat problemen bij kijken als je het goed wil doen en die kosten ga je er waarschijnlijk nooit voor terug krijgen. Dat doe je dan zuiver uit enthousiasme.
Met moeilijk bedoel ik:
- passende grondlak en de gekleurde eindlak waar de juiste kleur moeilijk te bepalen en te bekomen is. Kan dan natuurlijk ook gewoon zwart zijn, maar ik zou eerder naar een Gazelle kleur van die tijd gaan
- de transfer vinden met het goudkleurige naar rechts springende hertje (ipv het gebruikelijk witte naar links springende hertje)
- het herchromen van de onderdelen die niet meer goed in het chroom staan
- vinden en monteren van de missende onderdelen van de Gazelle naaf
- vinden van de defecte plastic delen zoals de witte remhanvatten.
De 'ratlook' zou ik bij deze fiets eerder niet toepassen, daar is de combinatie N8 / kruisframe / Gazelle naaf, toch weer iets te waardig voor vind ik.
Mocht je hem terug behoorlijk willen opmaken dan heb ik voor de 3 naaf en de handvat versteller wel de missende onderdelen, mocht dat nodig zijn (breng ik dan mee naar de Fietsverzamelbeurs te Berlicum).
Ga je er mee rijden, dan beslist alle draaiende delen open halen (balhoofd, trapas en 3-naaf) en vetten. De voornaaf zal misschien niet nodig zijn omdat ik vermoed dat er plastic dichtingen of zelfs vaste afgedichte lagers in zitten. Maar dat merk je zo.
Groet.
Ed
Re: Gazelle no.8 kruisframe
Geplaatst: 10 mar 2018, 15.14
door ArjenH
Met de temperaturen eindelijk weer boven 0 de fiets maar eens een wasbeurt gegeven. Er kwam een mooi grijs onder de vuiligheid vandaan, vooral op stukken die minder vol in de zon zitten is dat goed te zien.

- IMG_8490.jpg (307.68 KiB) 8052 keer bekeken
Ik heb ook een poging gedaan het handvat te monteren, maar het mechanisme werkt nog niet. Het is vooral het dwarspennetje wat door de groef loopt en aan de kabel trekt die erg versleten is. Deze is al eens vervangen, het pennetje wat er nu in zit is van een stukje M4 draadeind gemaakt. Maar dit loopt te zwaar en is flink ingesleten. Daar ga ik een andere voor maken. Het klemmen van het handvat werkt ook niet geweldig, als iemand hier een reserve van heeft zou dat geweldig zijn maar ik begrijp dat deze lastig te vinden zijn.
Verder qua plannen met deze fiets. Ik ga deze zelf geen volledige restauratie geven. Ik denk wel dat de fiets het waard is, maar er moet veel vervangen worden wegens slecht chroomwerk en ik heb een ander restauratie project lopen (klassieke auto) dus om nou nog meer hobby's te beginnen...
En eerlijk gezegd vind ik de versleten lak ook wel mooi. Het laat de leeftijd van de fiets zien. Met nieuwe lak zou ik me toch storen aan details die niet kloppen denk ik. De hoeveelheid roest op vooral het stuur stoort me wel, misschien vervang ik die eens als ik een betere kan vinden.
Ik wil 'm wel weer technisch in orde maken, daarvoor zal ik zeker de naven, trapas en balhoofd servicen. De trapas zit voelbaar speling op, wie kan aan bovenstaande foto zien wat voor type lagers hierin zitten? Is er iets waar ik speciaal op moet letten bij demonteren?
Verder zit er veel blanke tectyl op de velgen, naven, kettingkast en hier en daar op het frame. Is er een goede manier om deze te verwijderen?
Verder vond ik nog een leuk detail op de jasbeschermers:

- IMG_8491.jpg (458.61 KiB) 8052 keer bekeken