Pagina 1 van 1
Opknappen Fongers damesfiets
Geplaatst: 17 jun 2018, 10.22
door Viscount
Deze week kocht ik een Fongers damesfiets in slechte staat met de bedoeling om mijn technische restauratievaardigheden te vergroten en de fiets dus op te knappen. De fiets is verroest en er is heel veel werk aan.
Ik sta open voor tips en daarom som ik hieronder op wat er allemaal moet gebeuren±
1. frame plus voorvork: heel erg lelijk overgeschilderd met "nare" nauwelijks te verwijderen lak (ik probeerde aceton om de transfers en biezen te behouden maar dat gaf geen goed resultaat), actie: alle verf verwijderen opnieuw gronden en lakken
2. spatborden: voorspatbord is gedeukt en, net zoals de onderdelen boven lelijk overgeschilderd. Het achterspatbord is afgebroken en de stang ontbreekt, actie: voorspatbord uitdeuken, kaalmaken en opnieuw gronden en lakken, nieuw (=ander Fongers) achterspatbord kopen.
3. drager: erg roestig, actie: kaalmaken gronden en lakken
4. stuur: erg roestig met flinke pitten in het chroomwerk, actie: schuren met 000 en owatrol
5. remstangen: roest, dik ovegeschilderd en niet origineel (delen zijn vervangen door draadeinden) actie: kaalmaken, schuren en niet orriginele onderdelen zien te vervangen.
6. wielen: verlgen lelijk overgeschilderd, spaken verroest, trommelremmen erg roestig. actie: wielen demonteren, velgen kaalmaken gronden en lakken, nieuwe spaken kopen, trommelremmen schuren met 000 en owatrol, binnenwerk servicen en in de lagers nieuw vet en nieuwe kogels, wielen opnieuw spaken
7. balhoofd- en trapaslager, lopen redelijk goed, nu toch losmaken en opnieuw servicen met vet en kogels, opnieuw stellen
8. verder aanschaffen/verwerven: Fongers zadel; kettingkast (inclusief frame, dat was helemaal door geroest), ketting, handvatten, Fongers bel, verlichting (er is helemaal niets behalve de lamphaak).
Nogmaals ik houd me bijzonder aanbevolen voor tips uit de restauratiepraktijk en voor hulp om de ontbrekende onderdelen te vinden. Gr
Re: Opknappen Fongers damesfiets
Geplaatst: 17 jun 2018, 13.32
door Gerrit
Van welk bouwjaar is de Fongers want ik heb nog een spatbord liggen met een redelijke transfer er op. Maar het is wel van een jaren 60 model.
Re: Opknappen Fongers damesfiets
Geplaatst: 17 jun 2018, 14.45
door de rode
niet iedereen op dit forum hoort dit niet graag maar , waarom zou je deze nog proberen te restaureren , zoek gewoon een in betere
staat verkerend exemplaar wat in ieder geval een goede basis heeft om te restaureren , deze is de redding ver voorbij , al wat je er aan doet maakt het toch NOOIT meer een orgineel [ laat staan waardevol] exemplaar .
Re: Opknappen Fongers damesfiets
Geplaatst: 1 jul 2018, 09.54
door Viscount
Goedemorgen, tussen de bedrijven door heb ik het een en ander aan de fiets kunnen doen:
- inmiddels is de hele fiets gedemonteerd;
- stuur roestvrijgemaakt
- voorwiel gedemonteerd, er waren al veel (rechter) spaken gebroken, nu zijn ze er allemaal uit;
- cranks en kettingwiel zijn schoon en roestvrij
- balhoofd- en trapaslager zijn los
- en nog vele kleine zaken.
Ik heb nu de volgende technische vragen:
- ik heb de trommelrem van het voorwiel gedemonteerd en de remvoeringen zien er nog prima uit
- het veertje is gebroken (waar kan ik een nieuwe aanschaffen?)
- de binnenkant van de trommel is helemaal verroest, die roest ga ik wegschuren maar hoe houd ik het remvlak roestvrij (zonder een olie of smeermiddel te gebruiken: want dat is natuurlijk uit den boze)
Wie kan me helpen bij het vlechten van het voorwiel? Dat is namelijk nogal ingewikkeld vanwege de verschillende diameters van de linker en rechterflens. Hoeft niet direct want ik moet nog nieuwe gegalvaniseerde spaken in de juiste lengte kopen.
Groet,
Ben
Re: Opknappen Fongers damesfiets
Geplaatst: 2 jul 2018, 08.31
door Jeroen Zuiderwijk
De oplossing om het remvlak roestvrij te houden is simpel: remmen
Wat betreft het inspaken, dat is met ongelijke flenzen niet anders dan een normaal wiel. Je moet alleen goed opletten dat je de juiste lengte spaken hebt, anders komt je velg uit het midden te staan. Instructies voor het invlechten van fietswielen zijn online te vinden. Altijd handig om die er even bij te houden, zelfs al heb je wel eens vaker een wiel gevlochten.
Re: Opknappen Fongers damesfiets
Geplaatst: 2 jul 2018, 08.41
door Jeroen Zuiderwijk
de rode schreef: ↑17 jun 2018, 14.45
niet iedereen op dit forum hoort dit niet graag maar , waarom zou je deze nog proberen te restaureren , zoek gewoon een in betere
staat verkerend exemplaar wat in ieder geval een goede basis heeft om te restaureren , deze is de redding ver voorbij , al wat je er aan doet maakt het toch NOOIT meer een orgineel [ laat staan waardevol] exemplaar .
Ik denk dat het doel meer is als oefening nietwaar? Bij een eerste restauratie loop je de kans dat er nog het een en ander niet helemaal lukt, dus beter om dan op een eigenlijk al afgeschreven fiets te beginnen.
P.s. als je die fiets opnieuw gaat lakken, dan ga je ook leren waarom we dat zelden doen, tenzij je echt niet anders kan. Het is enorm veel werk en een rot klus: ontroesten, ontvetten, menie, ontvetten, schuren, tweede laag menie, ontvetten schuren, eerste lak, ontvetten, schuren, tweede laag lak. En dat voor ieder onderdeel. Als je geluk hebt. Als je pech hebt, droogt de lak niet (vaak het geval met moderne lak op alkydhars basis), kun je alles weer strippen en opnieuw beginnen, en het resultaat is nooit zo mooi als een fiets in originele lak (na poets en olie beurt).
Re: Opknappen Fongers damesfiets
Geplaatst: 2 jul 2018, 09.02
door Jeroen Zuiderwijk
P.s. de belangrijkste les die je leert bij het restaureren van oude fietsen is om je project te kiezen. Als je je bezig gaat houden met zeer zeldzame vroege fietsen, dan heb je vaak geen keuze, en moet je het doen met wat er er nog over is. Maar voor wat latere fietsen, waarvan er nog vele aanwezig zijn, is het veel beter om wat tijd te spenderen om een goed project uit te zoeken, waarbij liefst zo veel mogelijk onderdelen nog origineel zijn, de lak nog origineel is etc. Er zijn vele male meer oude fietsen dan je ooit kan restaureren, dus het is beter de beste er tussenuit te halen. Plus onderdelen zijn zeldzaam, en de belangrijkste bron is van gesloopte fietsen. Fietsen restaureren betekent in de regel ook fietsen slopen: of je sloopt zelf een donor fiets voor onderdelen, of je koopt de onderdelen van iemand die ze over heeft na het slopen van een of meerdere fietsen voor restauratie projecten. De enige manier om dat te verkomen is alleen nog nieuw geproduceerde onderdelen gebruiken, en de rest dat niet nieuw te koop is zelf te herstellen of opnieuw te maken.
Re: Opknappen Fongers damesfiets
Geplaatst: 3 jul 2018, 07.16
door Viscount
Beste Jeroen, bedankt voor je prima reactie met aanvullingen. Ik ben lekker aan de knutsel met deze fiets. Ik heb geen ambitie om er een museumstuk van te maken en/of een fiets waarmee ik de wereld over kan reizen. Het is een oefenobject voor komende restauraties (zoals die van een Germaan transportfiets uit 1942).
Ik word plezierig verrast door de technische details van de Fongers en met de kennis en vaardigheden die ik nu op doe zal ik mijn Fongers Weer en Wind herenmodel een gepatineerde opknapbeurt geven.
Voor het wiel ga ik tussen de middag de spaken (met de goede lengte) halen en als ik de naaf met alle toebehoren dan uit het (hopelijk ontroestende) schoonmaakazijnbad heb gehaald, en schoongemaakt ga ik zelf het voorwiel bouwen.
Voor nu bedankt voor je tips en inspiratie. Groet, Ben
Re: Opknappen Fongers damesfiets
Geplaatst: 3 jul 2018, 12.24
door Jeroen Zuiderwijk
Als je ontroest met zuur, niet vergeten goed te neutraliseren, bijv. met soda. Anders zullen de onderdelen versneld gaan roesten. Ik ontroest zelf met een staalborstelwiel open haakse slijper. Je moet daarbij rekening houden dat de meeste van die schijven rvs zijn. Dan moet je eigenlijk nog na schuren, omdat het rvs achterlaat op het oppervlak, wat ook roesten versnelt. Als de staalborstelwiel niet van rvs is, dan kun je direct ontvetten en beginnen met de grondlak. Ik heb zeer goede ervaring met menie. IJzermenie is het beste, dat geeft een goede hechting, en is een goede roest remmer.