Balhoofdplaatje monteren met schroefjes, handleiding

Handige tips voor knutselaar en restaurateur, ervaringen, restauratieverslagen etc.
Werner
Berichten: 525
Lid geworden op: 13 mar 2019, 15.14
Locatie: Salland

Balhoofdplaatje monteren met schroefjes, handleiding

Bericht door Werner »

Voor een dagelijkse 'fiets-fiets', van origine uit de PFG-fabriek - Phoenix-Fongers-Germaan - (1961-1970) maar naar eigen wens te verbouwen met moderne onderdelen, leek het me wel aardig om er zo een mooi 'sprekend', rood-wit-blauw PFG balhoofdplaatje op te monteren.
Overigens, vrees niet; het frame was overgeschilderd, er gaat niks bijzonders verloren.

Rees de vraag: hoe klink je zo een ding erop?

Geen idee en daarom maar besloten te schroeven.
M2 schroefjes en daarvoor boren en tappen bleek een moeilijke weg.
Zelftappende schroeven dan maar.
Kleine zelftappers werden gevonden op webwinkel microschroeven.nl van "RC (radio controlled) Hobby Parts"- warempel slechts vier straten verderop ...
Bolkopschroeven, DIN7981, 2,2 x 4,5, RVS (roestvast staal). Optisch gezien slechts een fractie groter dan het bolle kopje van een klinknageltje dus nauwelijks opvallend.

De klinknagels van het bestaande plaatje waren er vlot afgevijld.
Het onderste framegaatje kon worden hergebruikt. Rond 2 mm voorgeboord. 1,8 mm was wellicht beter geweest - als dat bestaat. 1,5 mm uitvijlen met een dunne rattestaart had ook gekund.
Bij de poging het plaatje onderaan vast te schroeven, bleek dat de 4,5 mm, van het kleinst leverbare zelftappertje, nog te lang was! De punt van het schroefje kwam tegen de vorkbuis, die erg dicht achter de balhoofdbuis zit. Een stukje eraf geknipt dan maar.
Het plaatje met plakband goed rechtop gefixeerd, daarna de centerpons geslepen en kortom, uiteindelijk ook het tweede schroefje - tijdelijk - aangedraaid. Fixeren met een vloeibaar borgmiddel is nog voorgenomen, voor de definitieve montage.

Overigens, op een andere PFG fiets, die hier staat, zat het balhoofdplaatje van origine ook vastgeschroefd, met kleine messing cilinderkopschroefjes - geen zelftappers.

[ #Balhoofdplaatje monteren ]
Plaats reactie