Laser cleaning

Handige tips voor knutselaar en restaurateur, ervaringen, restauratieverslagen etc.
fietshobbyist
Berichten: 635
Lid geworden op: 13 mar 2019, 15.14
Locatie: Salland

Laser cleaning

Bericht door fietshobbyist »

Mijn laatste projectje is een hobbelfietsje - met excentrisch gespaakte assen. Een gekocht fietsje.
Op zekere dag, vorig jaar, was ergens een advertentie van een lokaal bedrijfje te lezen waar in stond: 'ook fietsframes'.
Op één of andere manier schoonmaken, daar ging het om. Pas ter plekke bleek hoe: met laser cleaning.
Laser cleaning.jpg
Laser cleaning.jpg (21.71 KiB) 411 keer bekeken
Omdat het fietsje deels rood en deels zwart was geschilderd en ook slordig, niet mooi dus, viel het besluit om daar maar wat aan te gaan doen.

Oude fietsen die nog in de originele lak zitten, laten we tegenwoordig het liefst zo authentiek mogelijk, als het kan, maar naar mijn inschatting hebben velen van ons ook wel zelfbouw projectjes naar eigen voorkeur, voor een dagelijkse fiets of iets dergelijks.
Daarvoor is laser cleaning een heel interessant fenomeen, dat, zo bleek, nog niet eerder op dit forum verscheen.

Het frame van dat fietsje is inmiddels gelaserd.
Het frame moet tevoren wel helemaal kaal worden gemaakt, want een verchroomd oppervlak van een lagercup zou worden aangetast.
Omdat er meerdere lagen verf op het framepje zaten, duurde het cleanen wel langer dan normaal, volgens de man in kwestie.
Het cleanen, waarbij de verf verbrand, deed hij buiten.
Goed, de portemonnee was daarna een paar briefjes dunner maar tegen dit geniaal apparaat - van rond de 10.000 euro - kun je niet meer gaan schuren!

Er bleef daarna wat roet achter en hier en daar ook een verfrestje maar bij de schoonmaak, thuis, met wasbenzine, ging dat er wel af. De verfrestjes bleken ook niet vast te zitten maar eenvoudig weg te vegen.
Het frame is daarna gewoon met de kwast in een grondverfje gezet - het is maar een hobbelfietsje.

Het voordeel ten opzichte van stralen zou zijn, dat stralen de oppervlakte van het metaal iets ruw maakt en laser cleaning niet.
Er kan ook hout worden gelaserd. Het wordt 'brandschoon' maar het verbrand niet. Raar maar waar. Een groot voordeel is ook dat de laser, veel makkelijker dan schuurpapier, allerlei oneffen vormen schoon kan krijgen.

Hoe laser cleaning in zijn werk gaat, is wel te vinden op YouTube.

Edit: Laser-cleaning doet wel de gesoldeerde verbindingen enigszins smelten! De fiets blijft wel heel maar het kan wel zijn dat er wat soldeer als een klein druppeltje zakt. Dat is niet mooi en bovendien, als het gestold is, eigenlijk niet meer te verwijderen. Ga je daarmee aan het vijlen dan zal je er ook wel eens naast zitten en zal het frame zelf beschadigen. Het beste lijkt het me om de solderingen te omhullen met stukken binnenband. De laser-cleaner hield zijn laserstraal namelijk een keer ter demonstratie op zijn rubberen schoenneus vallen en dat heeft daar tamelijk weinig invloed op.
Plaats reactie