Als ik moet raden dan zou het wel eens kunnen zijn dat de walsjes in de 'remconus' niet ver genoeg naar buiten komen zodat ze niet in de ribbels aan de binnenkant van de remvoering grijpen waardoor de remconus met de drijfkop meedraait.
De remedie is; uit elkaar halen schoonmaken, beetje vet in de kogelbanen,olie op de rest en weer in elkaar schroeven.
Dan doet ie het waarschijnlijk weer.
Hieronder een gedeelte van de tekst op Wikipedia.
Wanneer vooruit wordt getrapt wordt via de ketting het achtertandwiel aangedreven. Dit tandwiel zit op een drijfkop. Vroeger was dit geschroefd, nu meestal gestoken. Intern heeft de drijfkop vijf scheve vlakken waar walsjes op liggen. Deze worden op hun plaats gehouden door de walshouder en kunnen een paar millimeter heen en weer bewegen. Zij drijven als het ware in een oliefilm. De vlakken van de drijfkop zijn op zo'n manier gevormd dat de ruimte tussen de drijfkop en de binnenkant van het naafhuis kleiner wordt als men wil gaan fietsen. De walsjes komen dan klem te zitten waardoor er een koppeling ontstaat. Daardoor gaat het wiel met het tandwiel meedraaien. Als er wordt teruggetrapt gaat de koppeling verloren doordat de walsjes in een dal van de drijfkop komen te liggen en hun contact met het naafhuis verliezen. Het wiel kan dan vrij draaien. Het aardige van deze constructie is dat er geen pallen of tanden gebruikt worden. Het naafhuis is volkomen rond en glad van binnen. Als er nog verder naar achter wordt getrapt wordt door een zeer grove schroefdraad aan de binnenkant van de drijfkop een remconus in een remmantel geduwd. Deze remconus heeft ook walsjes maar dan twee en wat kleiner die ook naar buiten worden gedrukt zodat ze in uitsparingen aan de binnenkant van de remmantel vallen zodat de remconus niet mee gaat draaien met de drijfkop. Als dat zou gebeuren zou de 'worm' zijn werking niet kunnen doen en zou de remmantel niet uitzetten. De remmantel heeft de vorm van een korte buis die in de lengte is doorgezaagd waardoor deze uit kan zetten en daardoor contact maakt met het naafhuis. Omdat de remmantel met twee nokken in de remhevelconus zit verankerd en dus niet mee kan draaien ontstaat er wrijving die de remwerking bewerkstelligd. De remhevelconus is weer verankerd me de remhevel en die waar aan het frame van de fiets. Het remoppervlak is vaak van staal, de remblokken meestal van messing of fosforbrons.
Nick013 schreef:Dat 2e koplampje van onder is toch de juiste?
Dat lijkt inderdaad het geval, echter is deze te groot en heeft die geen mogelijkheid van spatbord montage.
Fotomaan schreef:Hoi Dusty,
En doet je rem het alweer zoals het hoort?
Ja mijn rem werkt weer perfect, Gerrit Kan heeft mij een sleuteltje toegestuurd waardoor ik hem open kon maken. Vervolgens heb ik hem totaal gereinigd, gevet en geolied en weer in elkaar gezet. Helaas heeft dat het trucje niet gedaan en moest hij opnieuw uit elkaar. De 2e keer heb ik de 2 lipjes aan de conus iets naar buiten gebogen waardoor hij weer contact maakte met de ring. Dit deed het perfect en tot mijn lekke band reed ik weer met veel plezier rond.
Groeten Dusty,
Life is like riding a bicycle, to keep your balance you must keep moving.
Grappig dat zelfs de besten soms iets over het hoofd zien.
Ik ben in ieder geval erg blij dat hij het weer doet en hij steeds meer begint te worden wat ik wil dat het is.
Bedankt voor de goede zorgen en vriendelijke groeten.
Dusty,
Life is like riding a bicycle, to keep your balance you must keep moving.