Pagina 1 van 3
Framebreuk
Geplaatst: 30 jan 2013, 14.38
door Cyclissimo
Wie o wie kan mij helpen (of weet een adresje

) om een breuk in een frame te repareren?
Het gaat om een pootje van de liggende achtervork. Deze is ter hoogte van het mannetje bijna helemaal doorgebroken (het scheurtje is wel maar een heel smal haarlijntje). Er rest nog ongeveer twee cenimeter niet gebroken. waardoor ik er niet meer op durf te fietsen...
Ik zou het liefste een onzichtbare reparatie hebben (geen opliggende las of iets), maar heb geen idee of dit mogelijk is (zoals bijvoorbeeld het hele pootje vervangen of de dikte van de las naderhand wegvijlen?)
Het betreft een erg mooi Italiaans sportfietsframe van rond 1950 dat erg licht is. De buizen zullen dus ook heel erg dun zijn, wat het repareren vast bemoeilijkt.
Alvast bedankt voor suggesties!
Groet,
Yuri
Foto volgt nog..
Re: Framebreuk
Geplaatst: 30 jan 2013, 17.30
door velophile
Dag Yuri,
Jammergenoeg zijn dit soort schades zeer bewerkelijk. Volgens mij wijken de afmetingen van de Italiaanse achtervorken uit die periode af van de huidige standaard 22,2mm. Dat maakt het nog ingewikkelder; hoe roestig is de binnenkant van de achtervork? Dit is mogelijk via het bracket te zien.
Stel het was mijn fiets, en het metaal binnenin de achtervork was mooi glanzend staal. Dan zou ik een busje maken met een lengte van ongeveer 10mm en een doorsnede van ongeveer 20mm (ongeveer 0,4mm speling). Dat gaat via het bracket in de liggende achtervork tot aan de scheur. De scheur zaag ik met een ijzerzaagje open zodat het soldeer en de flux naar binnen kunnen vloeien. Een deel van de lak wegschuren en de lasbrander erop; dat betekent veel schade aan lakwerk en stickers. Overspuiten?
Vermoedelijk is er roest in de buis en gaat de beschreven methode niet op. TIG-laswerk met de vlamboog over het scheurtje?
Als je er niet op rijdt, technisch mogelijk, maar ik ben bang dat het weer snel scheurt. En dan is de lak toch ook verbrand.
Kortom, dat is niet makkelijk..........
Sterkte, Wiel
Re: Framebreuk
Geplaatst: 30 jan 2013, 22.23
door maartenB
Als het een haarscheurtje is wil ik het best lassen voor je, ik las CO2 en kan zelfs spatborden lassen. Zo'n las kun je afslijpen, dan zie je er niks meer van. Maar hoe deugdelijk zo'n reparatie is?
Voor mijn eigen fietsen zou ik het wel aandurven. En ook bij lassen is zo'n extra busje in de buis een goed idee.
Plaats eens wat detailfotos van de schade?
groetjes,
Maarten
Tilburg
Re: Framebreuk
Geplaatst: 31 jan 2013, 12.29
door Cyclissimo
Bedankt voor de reacties!
Ik zal straks een paar foto's maken. Ik vermoed dat het geheel roestig is van binnen. Maar opnieuw schilderen moet sowieso, van de oorspronkelijke lak is vrijwel niets over.
Het frame is denk ik op deze plek gescheurd doordat er relatief veel kracht op dit punt komt te staan bij het schakelen. Het betreft namelijk een fiets met een Cambio Corsa derailleur. Hierbij wordt om te schakelen tijdens het fietsen de snelspanner van het achterwiel ontkoppeld, wat denk ik meer torsie voor deze zijde van de achtervork betekend..
Voor het zicht is de reparatie onnodig. Dus ik zou het frame wel graag fietsbaar krijgen. Lijkt me heel bijzonder om juist die derailleur eens uit te kunnen proberen
Overigens: Maarten, als je spatborden kunt lassen zou ik heel graag van je diensten gebruik maken. Ik heb een project dat al tijden stilligt omdat ik nog zoek naar een manier om de spatborden te repareren....
Re: Framebreuk
Geplaatst: 31 jan 2013, 15.43
door Cyclissimo
Hierbij zoals beloofd een paar foto's van de schade. Aan de onderzijde is de scheur duidelijk groter. Het is niet heel goed te zien, maar boven is er zowel een scheurtje bij het midden van het mannetje en aan de zijde van de bracket ervan.
boven:

- schade boven.JPG (42.33 KiB) 7709 keer bekeken
onder:

- schade onder.JPG (52.74 KiB) 7709 keer bekeken
Hoor graag van de specialisten
Oh, de buis lijkt van binnen overigens niet roestig (van buiten is het een ander verhaal

).
Nogal moeilijk te zien door het traphuis, maar dat laatste is in ieder geval niet verroest van binnen. Overigens is de buis van de achtervork wel zwart van binnen.
Groeten!
Re: Framebreuk
Geplaatst: 31 jan 2013, 18.05
door velophile
Ciao Cyclissimo,
Die scheur zit heel vervelend. Solderen zal nauwelijks gaan, omdat de spleetbreedte te klein is.
Als je voor CO2 lassen zou kiezen, zal het al aanwezige messing het leggen van een lasnaad bemoeilijken.
http://www.velofilie.nl/_fpclass/Aldo%2 ... 0Corsa.avi
Uiteraard is elke Gambio Corsa het redden waard. Je zou nog ingewikkeldere oplossingen kunnen bedenken. Beide achtervorken doorzagen, wat uitbuigen, schoonmaken, busje erin, vastsolderen.
Groeten, Wiel
Re: Framebreuk
Geplaatst: 31 jan 2013, 19.00
door tdebruin
Hallo Yuri,
Ik ben eens met Wiel dat de aanwezig messing van het oude soldeer werk een reparatie met lassen vrijwel onmogelijk maakt. Maar ik vraag me af of niet zou kunnen proberen om de scheur gewoon weer dicht te solderen. Mijn soldeerkunst is niet erg geavanceerd, maar het lijkt mij het proberen waard. Of laat ik het zo zeggen: als het mijn fiets was zou ik dat als eerste proberen, is niet heel veel werk, en je kan daarna een flink stuk gaan fietsen om te kijken of het houdt.
Grts Anton.
Re: Framebreuk
Geplaatst: 31 jan 2013, 20.59
door Maarten Waarlé
Ha Yuri,
Laat ik mij er ook eens tegen aan bemoeien.
Ik zou denk ik de buis ter hoogte van de belangrijkste scheur doorzagen. Het lijkt even destruktief maar zal later voordelen opleveren.
Je kan dan namelijk de buiseinden binnen goed schoon maken en opmeten. Een binnenbuis kan dan goed passend gemaakt worden.
Buizen zitten vaak met een pennetje gefixeerd in een lug om ongewenste draaing net voor het solderen te voorkomen.
Ik denk dat als je zou proberen te werken vanuit de bracket ruimte je dat pennetje tegen gaat komen.
Ik zou de binnen-steunbuis schuin afwerken (of eendebek-vormig)zodat er later bij het solderen geen scherpe overgang van dik naar dun ontstaat.
Gezien de scheurvorming zou zich dat wel eens kunnen herhalen als je een scherpe overgang houd.
Nadat alles schoon en met de juiste passing is zou je het kunnen
(laten) hard-solderen.
Gaat nooit meer kapot.
Bij co2 lassen gaat het soldeermessing inderdaad ''koken'' en daarmee spetteren en insluitsels/gaatjes/zwakke plekken veroorzaken.
Ik zou dat in dit geval niet toepassen.
Het is geloof ik al geschreven door Wiel;
vervuilde of roestige buis en/of scheur zijn niet te solderen.
Reden dus om het wat grondiger aan te pakken.
Groeten,
Maarten
Re: Framebreuk
Geplaatst: 31 jan 2013, 22.40
door J Zuiderwijk
Nog een tip uit de vliegtuigonderhoud: als je wilt voorkomen dat een scheur doorgroeid, met een boortje de tip van de scheur aan beide kanten uitboren. Dit stopt de scheurgroei voorlopig, tot je eraan toekomt om hem te repareren. Maar in dit geval zou ik er zeker niet op doorfietsen, die gaat breken. Metaal blank maken (bijv. met staalborstelkrans op haakseslijper) en hardsolderen dus, zoals boven aanbevolen. En het beste is om extra materiaal op te bouwen, en geleidelijk af te laten lopen. Dit is duidelijk een gebied waar hoge spanningen optreden, dus wat extra dikte voor hogere sterkte is geen overbodige luxe, ook om eventuele imperfecties in de soldeer op te vangen.
Re: Framebreuk
Geplaatst: 31 jan 2013, 23.06
door Fotomaan
Het was een stuk gemakkelijker maar ik heb wel eens een binnenbalhoofdbuis door moeten zagen i.v.m. een vastzittend stuur.
Daar heb ik toen een passend dikwandig stuk pijp in geschoven en alles weer aan elkaar gelast maar dat had ook gesoldeerd kunnen worden.
Zit muurvast en is sterker dan het origineel.
Dit is'tie geworden.
http://www.transportfiets.net/2012/03/1 ... de-weg-op/